Polio
Polio, også kaldet børnelammelse, er en virussygdom, der smitter gennem afføring. Dette enten direkte eller via forurening af vand og fødevarer. I langt de fleste tilfælde forløber sygdommen blot som en lettere, influenzalignende sygdom uden ubehagelige følger. Men i få tilfælde kan der opstå lammelse. Dette sædvanligvis i benene, men der kan også opstå lammelse i de muskler, der styrer åndedrættet, hvilket kan være meget livstruende. I dette tilfælde har man brug for en respirator til at trække vejret. Lammelserne indfinder dig oftest fra en til tre uger efter smittetidspunktet, og kan være ledsaget af store smerter. Der kan være bedring i lammelserne det første halve år, men derefter er de permanente og dermed en kronisk invaliditet, og man har behov for støtteskinner, stokke, kørestole samt specielindretninger i din bolig og din bil.
Sygdommen rammer ofte hårdere, jo ældre man er, når man bliver smittet. Har man haft sygdommen som barn, kan den ramme igen senere i livet.
Polio var udbredt overalt på jorden indtil 1955, hvor man begyndte at vaccinere mod sygdommen, men er nu tæt på udryddelse. I Danmark bliver alle børn vaccineret mod polio, og derfor har sygdommen været udryddet her i mange år. Det sidste tilfælde i Danmark blev registreret i 1976. Der er kun få lande i verden, hvor der fortsat er risiko for at få polio. Men rejser du til lande som Nigeria, Indien, Pakistan og Afganistan samt enkelte andre lande i Afrika, bør du blive vaccineret for ikke at risikere at virus importeres og spredes, og at sygdommen vender tilbage i andre dele af verden. Du kan være smittet med virus uden at opdage det, og dermed have risiko for at smitte andre.
Er uheldet ude, og du bliver ramt af Polio i udlandet, skal du altid kontakte det selskab, hvor du har din rejseforsikring.