Kolera
Kolera er en yderst smitsom sygdom, som inden for få dage kan give meget voldsom diarré. Sygdommen er forårsaget af en bakterie, og der kan opstå epidemier i lande med dårlige vand- eller sanitetsforhold. Bakterien er nemlig vandbåren, og inficerer cellerne i tarmvæggen.
Der går typisk mellem 3 og 6 dage, fra man bliver inficeret med bakterien, til man bliver syg. Du bør søge læge hvis du har meget vandig diarré, er meget svag og træt, har blodig diarré og/eller har store mavesmerter eller tilbagevendende opkastning. Man mister store mængder væske, når du er ramt af kolera. Faktisk kan du miste op til 24 liter i døgnet, hvilket kan føre til dehydrering. Behandlingen af kolera foregår med store mængder væske evt. iblandet salt og sukker. Er man stærkt dehydreret, kan man få væske direkte ind i blodbanen. Behandling med antibiotika er også en mulighed. På trods af denne forholdsvis lette behandling, dør der ca. 120.000 mennesker i verden af kolera.
Man bør vaccineres, hvis man opholder sig i længere perioder i områder, hvor sygdommen er udbredt. Dette er eksempelvis flere steder i Afrika og Bangladesh. Vaccine indtages oralt, og består af af dræbte kolerabakterier og et genmodificeret koleratoxin. Bliver du syg i forbindelse med ophold i udlandet, skal du naturligvis kontakte dit rejseforsikringsselskab.