TBE – flåtoverført hjernebetændelse
TBE står for Tick Born Encephalatis, på dansk Flåtoverført hjernebetændelse. TBE er en virus, som ved flåtbid kan overføres til mennesker. I to-tredjedele af tilfældene føler den smittede ikke store gener og bliver rask efter en uges tid. I en tredjedel af tilfældene kan virussen dog sprede sig til hjernen og give hjernebetændelse, som blandt andet kan forårsage lammelser.
Symptomerne viser sig fire dage til en måned efter flåtbiddet og er typisk influenza-lignende symptomer som hovedpine, træthed, muskelsmerter og feber. Hvis uheldet er ude, og virussen har spredt sig til hjernen, opstår nye symptomer cirka en uge efter, at de første symptomer er forsvundet. Disse kan blandt andet være høj feber, kraftig hovedpine, opkastning, svimmelhed og overfølsomhed for lys. Nogle oplever derudover gangbesvær, koncentrations- eller hukommelsesproblemer og taleforstyrrelser.
Sygdommen bæres og overføres af flåtarten Ixodes ricinus og forekomsten af smittede er størst i Rusland og landene omkring Østersøen. Antallet af smittede i Sverige er steget i de seneste par år, hvilket blandt andet kan skyldes mildere vintre og tidligere forår, som skaber gode levevilkår for flåterne. I Danmark er sygdommen meget sjælden, og kun cirka tre personer diagnosticeres årligt med virussen.
Man kan forebygge sygdommen ved at lade sig vaccinere, hvis man rejser i lande, hvor forekomsten af smittede er høj. Derudover kan det være en fordel at dække anklerne og benene til og eventuelt sprøjte tøj og hud med insektmidler, som holder flåterne på afstand. Det en god ide, at holde sig på stierne i skove og undgå højt græs. Flåterne sætter sig oftest i de varme, fugtige områder på kroppen, så man skal derfor altid huske at tjekke armhuler, lyske og knæhaser efter en tur i skoven.
Ved mistanke om sygdommen kontaktes lægen og forskellige prøver tages for at fastlægge årsagen. Der findes ingen behandling for TBE, men chancen for overlevelse ligger på 98-99%.