Difteri
Difteri er en akut luftvejsinfektion, også betegnet som en alvorlig halsbetændelse, der fremkaldes af bakterier, som udskiller giftstoffet toksin. Toksin kan påvirke hjertemusklen, nyrerne og nervesystemet, og sygdommen kan derfor være dødelig.
Difteri var en almindelig infektion i Danmark indtil midten af 1900-tallet, men efter indførelse af vaccinationen i 1950 faldt sygdomstilfældende drastisk herhjemme. Sygdommen er dog stadig udbredt i mange lande, særligt på fattige steder med tæt befolkning, og det gælder også de europæiske lande. Derfor bør man vaccineres hvert 10. år – og særligt hvis man skal ud at rejse.
Den dødelige sygdom overføres mellem mennesker ved dråbesmitte, og kan derfor spredes gennem hoste, nys og endda kys eller ved at drikke af det samme glas.
Symptomer
Inkubationstiden er som regel to til fem dage, og man bliver derfor syg umiddelbart efter smitten. Symptomerne består af halssmerter, hoste og besvær med at trække vejret, ligesom man vil opleve en let feber, slaphed og generel mathed.
Opdages sygdommen ikke i tide, vil der i sjette uge kunne ses påvirkninger på hjertet og nervesystemet i form af lammelser, og i værste fald kan det føre til forstyrrelser i hjertets rytme.
Hvis difteri opdages hurtigt, og behandlingen indledes straks, så er der større muligheder for, at bakterien kan udryddes hos patienten og toksinet dermed ikke får lov at påvirke hverken hjerte eller nervesystem.
Vaccination
Alle børn i Danmark tilbydes fire vaccinationer mod difteri i børnevaccinationsprogrammet, og en sådan vaccination skulle dække i cirka 10 år. Herefter anbefaler man, at man vaccineres igen for at være beskyttet i yderligere 10 år.
Skal du på en rejse til udlandet, så anbefales vaccination mod difteri som udgangspunkt. Men du kan eventuelt tjekke om du allerede har fået den – i Danmark gives der nemlig automatisk vaccination mod difteri, hvis man er på skadestuen og får en stivkrampevaccine, den såkaldte di-te-vaccine.